Oefen Klok Simultaan Internet – een persoonlijk verslag

Thuis Interview na de Eerste Hybride Internet Klok Simultaan ooit!

Oefen Internet (Hybride) Klok Simultaan – een persoonlijk verslag

Op 24 april 2020 speelde ik, Johan Teake Dekker, op 30 computers tegen 30 internet spelers. Dat betekend dat ik de borden bij langs liep in een arena vol met beeldschermen en de tegenstanders allemaal thuis zaten. Deze internet klok simultaan was de Eerste Hybride met een fors aantal computers. Ik was niet bang voor commentaar en we hebben deze simultaan via YouTube en Facebook op een livestream gezet.

Met 7 gewonnen, 10 remise en 13 verloren wedstrijden kan ik natuurlijk niet tevreden zijn. De uitvoering, organisatie, opbouw, beleving en het enthousiasme zorgen echter wel voor een glimlach.

Kort bespreek ik alle 30 partijen, zoals elke tegenstander van mij weet ben ik nooit van de lange analyses. Ik vind dat het op het bord moet gebeuren.

www.lidraughts.org link

Bord 1, “Stef_Migchelbrink”, 1000+, remise

Ik trachtte een half-open klassiek partij te kunnen spelen, maar wit had geen schijf op 26 waardoor de combinatieve elementen wat ontbreken om tot een overwinning te kunnen komen. Ik dacht dat de 3-om-3 ruil wellicht nog kon winnen, maar dat bleek niet zo.

Bord 2, “FredR”, 1150+, verloren

Wit mocht een klaverblad-opsluiting innemen wat leidde tot een principele partij. Op de 34e zet kwam ik uit de opsluiting en leek wat voordeel te hebben. De zetten die volgen na mijn beslissing op de 45e zet had ik verkeerd ingeschat. Het was wit die door kon lopen in plaats van dat mijn schijf goed stond. Mooie, leuke partij, maar eigenlijk te ingewikkeld en te precies voor een klok simultaan

Bord 3, “Wouter Sosef”, 1100+, verloren

Wit trapte niet in de lokzet om een Coup Napoleon uit te halen op zet 31. Daarna in de vastloopvariant niet gerekend hoe ik dit moest aanpakken. Wit speelde het goed uit.

Bord 4, “Dammen4U”, 1050+, verloren

Een “vingerzet” in de opening leidde tot schijfverlies. Ik had gelijk op kunnen en moeten geven maar heb doorgespeeld om zo de druk van het aantal partijen te blijven houden in aanloop naar mijn Aanval op het Wereld Record. Heb nog wel geprobeerd wat plakkers en grapjes erin te brengen maar wit speelde het gedecideerd goed uit.

Bord 5, “Merijn_Wiggers”, geen rating, gewonnen

Besproken door Wouter in de livestream. Schrok even van de extra schijf bij de afwikkeling maar dat was onterecht. Kon veld 17 niet innemen vanwege een manouvre dus het half-open klassiekje liep net niet. Wit blunderde mijn inziens tweemaal achter elkaar zodat ik kon winnen.

Bord 6, “Blufspeler”, 1200+, verloren

Samen met bord 4 mijn slechtste partij. Opsluiting aan de linkervleugel onderschat waarbij wit het goed uittikt. Baalde van deze partij, wellicht omdat de schuilnaam mij motiveerde…

Bord 7, “GallioVerde”, 1200+, verloren

Besproken door Wouter in de livestream. Maakte me geen moment zorgen ook al kende ik mijn tegenstander van niveau. Op het moment dat ik dacht; “hier klopt iets niet”; kwam inderdaad het offer van Dussault. Eindspel is vast verloren, maar had nog hoop op de klok van mijn tegenstander.

Bord 8, “MwDamz”, 1250+, verloren

Trapte niet in mijn lokzet op zet 22, die ik toch wel aardig gevonden vond. Echter bleek de klaverblad opsluiting het maar 2 zetten vol te houden dus had ik er niks aan. Op het moment dat ik dacht dat het nog wel te verdedigen was een mooie meerslag combinatie van wit. “Die kan ik dan ook wel weer waarderen”.

Bord 9, “Dama2019”, geen rating, gewonnen

Deze buitenlandse speler speelt nog maar een jaar. Daardoor een beginnerspartij die wel eindigde in een vijf-klapper.

Bord 10, “Daniel Dammer”, 850+, verloren

Denk hier wel kansen te hebben gemist. Daarna dacht ik het met een doorbraakje remise te kunnen maken in mijn berekeningen maar die berekeningen klopte dus niet.

Bord 11, “Chrisifer”, 1050+, verloren

Einde is besproken door Wouter in de livestream. Een misrekening, ik dacht dat de afwikkeling gelijk bleef maar ik kom natuurlijk één achter! In het toch verkregen eindspelletje een blunder in een stand die wit nog niet zomaar wint.

Bord 12, “Dambeertje”, 1050+, remise

Het idee heerst nog steeds dat na de 24e zet 21-27 zou moeten kunnen. Ik was hier teveel tijd aan kwijt en speelde maar door. Wit liet me daarna ontwikkelen. Wit vond op het grapje van mij de juiste plakker. Uiteindelijk, door het tijdsgebruik van wit, was dit de laatste partij. Zag geen route om de twee dammen beide van het bord te slaan.

Bord 13, “Dammeur”, 1000+, remise

Buitenlandse speler. De manouvre van wit niet al serieus beschouwd, maar was natuurlijk wel goed genoeg voor een remise.

Bord 14, “SytzeSP”, 850+, gewonnen

Dacht een leuke lokzet te hebben bedacht waar wit ook intrapte, maar Wouter liet in de livestream al zien dat het een lok-lokzet betrof eigenlijk. De afwikkeling was wel goed berekend, zullen we maar zeggen.

Bord 15, “dambj123”, 600+, remise

Deze speler mocht last-minute nog meedoen. Wit mistte tweemaal rond de 20e zet een zetje. Late middenspel dacht ik te winnen maar zag de damgeef actie over het hoofd.

Bord 16, “Yolohapy1”, 1150+, verloren

Dacht wat voordeel te hebben maar dat was optisch bedrog. Wit maakt het erg leuk uit, al verloor ik; ik had toch een glimlach op mijn gezicht.

Bord 17, “Roman12”, rating onbekend, gewonnen

Last-minute speler waarbij de partij in de livestream besproken werd. Alles leek normaal tot de damzet en de afwikkeling daarna. Speler lekker actief in de chat!

Bord 18, “Torna”, 950+, remise

Openingscombinatie op zet 16 gezien. Zaten daarna in het klassiekje nog wel wat wendingen waarbij de partij-wending remise opleverde vanwege de damvangst. Kort besproken door Wouter in de livestream.

Bord 19, “Theet”, 1150+, remise

Na de afwikkeling die ik als gelijkwaardig beoordeelde, maar wit natuurlijk wél neemt, dacht ik later nog voordeel te hebben. Wellicht ergens iets gemist, maar op dat moment zelf kon ik het niet vinden.

Bord 20, “Jim35”, 1150+, verloren

Te avontuurlijk in de opening, besproken door Wouter, en mijn eerste verliespartij. Voel je toch even.

Bord 21, “opens”, geen rating, remise

Deze partij stond eerst op alle computers open. Na het aanklikken van alle borden waren we “opens” ineens kwijt. De partij was niet reuze spannend, gelukkig was de vangstelling genoeg voor remise.

Bord 22, “altijdfeest”, 800+, gewonnen

Door wit zijn spel voelde ik gelijk dat dit een gunstige partij zou kunnen zijn. Hier wel op de zetjes gelet en uiteindelijk een mooie winst kunnen pakken.

Bord 23, “RNO”, geen rating, remise

Had het idee klein voordeel te hebben, maar moest remise maken.

Bord 24, “citroenen”, 850+, remise

Deze last-minute Friese speler was ook blij dat hij mee kon doen. De opening niet goed genoeg behandeld voor voordeel. In late middenspel toch druk kunnen krijgen. Wint dit eindspel? Baalde van de plakker (zie livestream beelden 12:33)

Bord 25, “Faas”, geen rating, gewonnen

Een principiële halve hekstelling partij. Wit liep niet in de gezette valstrikken. Scan geeft aan een schijfwinst te hebben gemist. Ik had zoveel vertrouwen in mijn positie het niet gezien te hebben. Vond zelf in de partij wel een bepaalde “stroomlijning” te hebben.

Bord 26, “Oscar”, 1150+. verloren

 Tja, deze doet zeer. Een lekkere open aanval op kunnen zetten. De juiste schijven positioneel voor wit op slot te kunnen zetten. Op het moment dat ik dacht met zetjes te moeten werken trap ik er in. En later maak je dan ook nog dam op het verkeerde veld.

Bord 27, “Matheo”, 900+ (*) verloren

Besproken door Wouter in de livestream. Dacht dat er inderdaad weinig aan de hand was. Maar in een paar zetten kwam wit toch sterk opzetten. Kon vast anders, maar dat is achteraf. Nog doorgespeeld omdat ik hoopte dat de jeugdige overmoed nog een foutje zou maken. Maar de “reuzen-killer” sloeg opnieuw digitaal toe!

Bord 28, “Falkie”, geen rating, gewonnen

Deze jeugdspeler hoopte de hele week al mee te kunnen doen. Door uitvallers vandaag kon het ook nog! Een verkeerde klik op de computer betekende opgave. Erg jammer dat dit “technische mankement” tot dit resultaat leverde.

Bord 29, “PietBouma”, 1150+, remise

Besproken door Wouter in de livestream. Heb het idee dat Piet mijn hangende schijf niet goed heeft benut. De afwikkeling goed berekend maar verkeerd ingeschat. Kan dat? Dat kan.

Bord 30, “Rjvs”, 1050+, verloren

Een a-typische partij voor mij. Goed uitgespeeld door wit, maar in de top 3 van slechte partijen van mij. Zetje vanaf zet 21 als ik 2-7 wou spelen zat me dwars.

Aanval Wereld Record Dammen