Persconferentie 2020

Persconferentie Aanval Wereld Record Klok Simultaan Dammen 25 april 2020
gehouden in Sportstad Heerenveen op 16 januari 2020

Transcriptie van de persconferentie op 16 januari 2020.

Rinse Bleeker; Beste mensen, van harte welkom bij Sportstad Heerenveen. Goed dat jullie er allemaal zijn. Welkom bij Sportstad. Een aantal mensen waar ik in de wandelgangen mee sprak waren voor het eerst bij Sportstad. Daar zijn we altijd blij mee dat mensen voor de eerste keer bij Sportstad komen, dan kunnen we laten zien wat we allemaal te bieden hebben. Het gaat nu even om dammen, en om een bijzonder evenement, daar gaan we het straks over hebben.

Speciaal woord van welkom voor de voorzitter van de Nederlandse Dambond, meneer Frans de Jonge, welkom, goed dat de dambond via het bestuur op deze manier is vertegenwoordigd.

Mijn naam is Rinse Bleeker, ik ben algemeen directeur bij Sportstad en wij zijn de gastheer op de aanval op het wereld record op 25 april. Wij zijn hartstikke trots op het feit dat wij dit mogen gaan faciliteren. We zijn hier wel wat gewend bij Sportstad op het gebied van het toernooien, competities en grote evenementen maar dit is voor ons ook weer nieuw. We kijken er heel erg naar uit om dit te mogen doen.

Johan Teake vertelde heel enthousiast over zijn plannen, die zei een aanval te willen doen op het wereld record. Dan ben ik benieuwd wat betekend dat dan,  in sporttermen gedacht. Zo snel mogelijk, zo hoog mogelijk of zo ver mogelijk. Nee, het gaat om zoveel mogelijk in dit geval 46 tegenstanders, 5 uur wedstrijdtijd en dan 70% procent van de wedstrijden moet dan ook nog gewonnen worden. Dat lijkt mij een onmogelijke opgave, maar ik hoef het dan ook niet te doen.

Johan Teake is vol vertrouwen en vertelde daar met heel veel enthousiasme en passie over. Dat werkt aanstekelijk bij ons, zeker voor mij. Wat is nou mooier om zo’n aanval te doen in een sportieve omgeving tussen zwembad en turnhal in. Want dat is het letterlijk, in de zaal waar dit gaat plaatsvinden is hier achter ons, daar gaat de aanval plaatsvinden, en dat is letterlijk tussen de turnhal en het zwembad in.

Voor ons heel mooi om een denksport op die manier te faciliteren. Voor Johan Teake mooi dat hij het dammen op die manier eens in een ander perspectief trekt. En ik denk dat het voor de damsport ook heel erg goed is. Al kan ik daar niet helemaal goed over oordelen, maar dat lijkt mij zo maar.

Wij zijn in ieder geval heel erg trots op het feit om dit te mogen faciliteren. Wij wensen Johan Teake heel veel succes bij zijn voorbereiding en uiteraard bij de uitvoering waar we ook zelf bij zijn. Wij gaan hem aanmoedigen. En dit is het moment dat Johan Teake daar zelf ook wat over kan vertellen.

Johan Teake; Bedankt Rinse. Ja, hartstikke blij dat Sportstad wou faciliteren in mijn aanval op het Wereld Record Klok Simultaan Dammen. Ik heb heel veel enthousiaste reacties gekregen vanuit de damwereld. Het is nog maar kort bekend maar iedereen zijn “wat hartstikke leuk dat je dat doet, wat kunnen we voor je betekenen?” Dus ik ben erg blij dat de damwereld er zo op reageert.

Ik ga een aanval doen op het Wereld Record Klok Simultaan Dammen. Hij is alleen nog maar aangevallen in Nederland. Hij staat op het moment op naam van een Rus. En daar had ik zoiets in, het moet in Nederland worden aangevallen maar er moet ook een Nederlander zijn die hem pakt. En eigenlijk moet ook een Fries hem pakken. Dus ik denk, ik ga het zelf aanvallen! Het is nog niet in Friesland aangevallen, maar dat gaan we dus nu dus doen in Sportstad Heerenveen.

Het betekend een aanval tegen 46 spelers, het huidige record staat op 45 spelers. Dat betekend dat ik één bord meer moet bestieren. Dat betekend dat ik uiteindelijk maar 3 tot 4 seconden per zet heb voor als ik bij het bord sta.

Voor mij is de grootste uitdaging om in één oogopslag de stand te bekijken, een zet te doen, en dan gelijk dat bord weer te vergeten want het volgende bord komt er weer aan. Ik moet tempo houden in mijn aanval. En ik moet van al die borden niet teveel aantrekken. Want om het allemaal bij te houden dat is niet te doen. Ik moet bord voor bord bij langs.

Uiteindelijk moet ik 2.300 zetten op die dag doen. Ongeveer. Dat hangt natuurlijk vanaf hoe lang een partij duurt, een partij kan korter of langer duren. In principe moet ik dat in 2 uur bedenktijd doen. De tegenstander kan denken en ik kan denken, maar de kans dat de klok pas net loopt op het moment dat ik bij het bord sta is erg klein.

Dus ik moet echt heel erg rap gaan zetten. Ik denk dat ik dat kan omdat ik meestal in één oogopslag ook de zetjes en de combinaties eruit kan halen, ook vanwege mijn grote ervaring in het sneldammen en in het rapiddammen.

Ik moet ook een bepaalde sterkte tegenover me hebben. Ik kan niet zomaar 46 niet-dammers uitnodigen. Dat moet een bepaalde sterkte zijn. Dat is in principe de sterkte van een gewone clubdammer in Nederland. Dat is 1950 rating FMJD, wat omgerekend 1102 KNDB is. Dat is een goede stevige clubdammer. Daar moet ik dus 70% tegen halen. Ik heb zelf 1343 rating dus daar zit wel aardig verschil tussen, maar zoals gezegd heb ik per partij, per zet, wel heel erg weinig bedenktijd.

Binnenkort komt er meer informatie beschikbaar, deze persconferentie is het eerste moment dat we het openbaar maken. De pers is uitgenodigd maar kan niet volledig aanwezig zijn. Maar er zal vast meer aandacht voor komen. Ook gaat de website binnenkort helemaal online: www.wereldrecorddammen.nl. Ik nodig jullie van harte uit om daar op te gaan (blijven) kijken.

En uiteindelijk komt er ook informatie beschikbaar voor bedrijven om te sponsoren per bord. De bedoeling is dat er per bord kan worden gesponsord. Zodat voor mij de middelen beschikbaar komen om een leuke aanval neer te zetten en er een hele succesvolle dag van te maken. Waarbij uiteindelijk het Wereld Record in Friesland zal komen en dan ook op mijn naam zal staan.

Dat was mijn toelichting op het wereld record.

Ik weet niet of er nog vragen zijn vanuit de zaal?

Vraag Albert; Ga je ook in een soort van hardloop training?

Ik moet de pas erin houden. Ik heb in principe twee keer twee uur bedenktijd. Tot nu toe zijn alle aanvallen 4 tot 5 uur geweest. Ik moet inderdaad 4 tot 5 uur blijven lopen. Dat betekend dat ik een bepaalde duur fitheid moet hebben. Ik heb nog een andere sport naast het dammen wat er voor zorgt dat ik nog een beetje fit ben. Maar ik ga er in de voorbereiding ook voor zorgen dat ik die duur in de voeten heb.

(Vraag Albert; Wat doe je als andere sport?) Ik speel rugby, het tegenovergestelde. (Vraag Albert; In Gorredijk?) Ja, in Gorredijk, ik ben ook de voorzitter van Rugby Club de Wrotters.

Vraag Sietse; Ga je ook een bepaald tenue spelen. Zo speelde Jean Marc Ndojofang in een traditionele kleeddij wat hem bij zijn tweede keer voor een sterkere aanval zorgde.

Antwoord; Er zijn heel veel dingen waar ik op dit moment aan heb gedacht, maar kleding,  afgezien van mijn schoenen, heb ik nog niet over gedacht. Wat ik wel ga doen is op passende sportschoenen spelen. Want 4-5 uur op nette schoenen lopen dat is niet te doen. Maar voor de rest heb ik niet over mijn kleding nagedacht.  (Vraag Sietse: misschien op rolschaatsen?). Maar dan moet ik dat eerst nog wel leren.

Vraag Bregtsje; Speel je dan eerst tegen 23 tegenstanders en dan later nog tegen de andere 23?

Antwoord; Nee, ik speel tegen 46 tegenstanders tegelijk. Als ik aan zet ben dan drukken hun de klok in en dan loopt mijn tijd en stopt hun bedenktijd. Maar uiteindelijk als de vlag valt dan is de 2 uur bedenktijd om en de 50 zetten niet zijn gehaald dan wordt die partij verloren verklaard. Dus voor mij is de uitdaging dat als mijn klok loopt dat ik zet en de klok weer terug indruk. Zodat mijn tegenstander weer aan zet is. En daarom is het twee keer twee uur.

Vraag Aise; Hoe ben je erbij gekomen om dit te gaan doen?

Uiteindelijk ligt hier de latente wens al een fiks aantal jaar. Ik ben ooit clubkampioen op jonge leeftijd geweest bij Damclub Gorredijk. En mocht ik bij de seizoensopening een klok simultaan doen. Dat ging op die leeftijd nog niet formidabel, maar ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden; “dit is leuk om te doen en ik ga hier eens wat mee doen”. Ik heb ook eens deelgenomen als tegenstander aan een Wereld Record Aanval, die is toen niet gehaald, maar toen dacht ik ook; “dit moet ik ook kunnen”.

Van het winter dacht ik er ook nog weer eens over na, maar ik kan er wel over nadenken, maar ik moet het nou gewoon eens gaan doen. Ik heb de mensen om mij heen verzameld en ze allemaal enthousiast gekregen. Tevens heb ik de toestemming van de KNDB, de Nederlandse dambond en de FMJD, de wereld dambond gekregen en nou gaat het gebeuren: 25 april in Sportstad.

Vraag Aise; Mag iedereen dit doen? Waar kijken ze naar?

Ze kijken of de aanval kans van slagen heeft. En je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Waaronder dat je arbiters hebt, die toetsen of in de aanval aan de voorwaarden wordt voldaan en dat er niet vals wordt gespeeld. En je moet aan die gemiddelde rating voldoen. Voor de rest is er alleen maar een toetsing of de aanval haalbaar is.

Vraag Lutske; Ik heb begrepen dat je je moet voorbereiden voor deze aanval, door middel van training, wat betekend dat voor je werkgevers?

Ik ga me rustig voorbereiden, want ik wil er niet al teveel focus op leggen. Want ik merk aan mezelf dat als ik dat teveel focus dat het dan lukt het niet. Maar ik ga wel proefevenementen doen, want de ervaring van 30 jaar geleden is weggezakt. Ik ga wel proefevenementen doen, dat doe ik bij mijn eigen club Heerenveen in Mildam en waarschijnlijk ook nog bij een andere club.

Ook heb ik mee mogen werken aan de ontwikkeling van een computerprogramma. Dat programma heb ik mede (bescheiden) mee mogen ontwerpen. Die heb ik zover gekregen om een trainingsmodus te activeren, zodat ik ook in mijn eigen tijd kan trainen.

Vraag Albert; In een simultaan betekend het dat je veel partijen tegelijk hebt. Dat is een hele andere denkdimensie. Hoe denk je zo snel de stand te kunnen scannen?

Antwoord; Nou, wat ik van mezelf altijd weet dat ik als ik een stand zie in één oogopslag de finesses al zie. En daarom dacht ik, dat klok simultaan dammen kan wel wat voor mij zijn. Omdat ik dat in één oogopslag zie. En of dat uiteindelijk in de aanval tot zijn recht gaat komen dat gaan we uiteindelijk gaan zien. Maar dat één oogopslag is ontzettend belangrijk. Omdat ik maar 3 tot 4 seconden heb om het te zien, te zetten en te klok in te drukken en door naar het volgende bord. (Vraag Albert: daar heb jij het talent voor?) Daarvoor denk ik het talent te hebben om de aanval te kunnen doen en te kunnen behalen.

(Vraag Albert tussendoor) Remises zijn helemaal niet in erg in dit geval als ik maar wel 70% van de score behaal. Ik mag best wel remises laten vallen. (Vraag Albert tussendoor) Het is wel een behoorlijke sterkte. (Vraag Albert tussendoor) We zijn samen in een team van drie, deelnemers aan het bekijken om die uit te nodigen. Daarnaast staan we altijd open voor deelnemers die mee willen doen, die dat leuk zouden vinden, maar ik heb het recht mijn eigen tegenstanders uit te zoeken.

Vraag Albert; maar daar doe je geen 1200-spelers tussen.

Antwoord; Die zitten er wel tussen. (Vraag Albert tussendoor) Ik moet een gemiddelde rating boven die 1102 KNDB rating hebben. (Vraag Albert tussendoor)  Daarbij kan het ook zijn dat ik wat spelers van een minder niveau er tussen wil hebben om toch mijn winstpartijen te kunnen forceren.

(Vraag Albert dat 1200 spelers er dan niet tussen gaan zitten) Daar gaan we een leuke mix in vinden, en daar zitten zeker 1200-spelers tussen. (Vraag Albert of het dan niet te ambitieus is)  Het is sowieso een wereld record die staat, dus als het wereld record behaald wordt spring ik een gat in de lucht.

Vraag Frans; Zijn er ook regels op het gebied van opgeven of mogen ze doorspelen?

Antwoord; Nee, er zijn in principe geen regels voor de deelnemers anders dan dat ze door de arbiter worden geassisteerd op het moment van problemen. De tegenstander, ik dan, heb daar geen tijd voor. Voor de rest zijn er geen regels voor opgeven. Er wordt wel vriendelijk verzocht dat als de stand echt hopeloos is en je normaal gesproken ook op zou geven dat dat dan ook in de aanval wordt gedaan. Maar die 100% garantie is er nooit, dat de speler dat ook doet, hij kan spelen tot de laatste schijf is verdwenen.

Vraag Anne; Het is een normale simultaan zo dat de speler pas speelt op het moment dat de aanvaller bij het bord staat.

Ja, het verschil tussen een normale simultaan en een kloksimultaan is dat de speler nu gewoon mag zetten en mijn klok in mag drukken en dat ik die tijdsdruk extra hard ga voelen. En daarom is het wereld record ook een echt wereld record die staat. (Vraag Anne tussendoor). Het huidige record staat bijzonder scherp.

Vraag Albert; Waar gaat je secondant je bij helpen?

Mijn secondant gaat me helpen in mijn voorbereiding en zal mij helpen in de deelnemerslijst uit te zoeken, en alle tips en trucs die we tijdens de testevenementen hebben doornemen. Waar we gisteren ook achterkwamen, ik ben linkshandig dus laat ik de klokken ook links neerzetten, dat zijn een paar van die trucjes die mij een beetje moeten assisteren om een beetje makkelijker te maken in de toch al lastige Wereld Record Aanval.

(Vraag Albert wie mijn secondant is) Gabriel Heerema is mijn secondant, dat stond niet in de persuitnodiging, en daarnaast kan ik Hendrik Veenstra natuurlijk ook gebruiken voor een second opinion.

Vraag Albert; Vraag voor Rinse, nu zien we op de Sportstad banner geen aandacht voor denksporten terwijl ze deze aandacht, zeker het dammen, wel nodig hebben.

Antwoord Rinse;

Als je het hebt over sporten maar nog meer over gezondheid en bewegen dan wordt er ook steeds meer aandacht gelegd op dat alleen bewegen niet goed genoeg is. Er moet er ook geestelijke arbeid verricht worden. Naast dat je op je werk en in andere zaken ook al geestelijke arbeid verricht.

Maar zeker in sport, en in de meeste sporten gebruik je ook wel je geestelijke vermogen, maar denksport staat toch wel een beetje ook hier, bij Sportstad, niet volop in de schijnwerpers. Ja, nu dan dus wel, gelukkig!

We zijn er ons wel van bewust dat we daar wat meer de nadruk op kunnen gaan leggen. Met name in de combinatie tussen fysieke sporten en denksporten. Want daar zien we zelf het meestal voordeel wel van in. Maar tot nu toe doen wij daar eigenlijk niks aan, dat klopt.

Vraag Corrie; Maar jullie hebben toch wel eens buiten iets met dammen gedaan?

Ja, er wordt weleens wat georganiseerd maar ik denk dat Albert bedoeld; maar is er hier een vereniging, wordt er hier wekelijks gespeeld, worden er competities of toernooien gespeeld? Maar daar doen wij niks aan, daar is de focus niet op, we hebben hier sporthallen, zwembaden en een fitnesscentrum. En dat brengen we zoveel mogelijk onder de aandacht. Maar dit is zeker een activiteit in het kader van vitaliteit en gezondheid daar uitstekend bij zou kunnen passen.

Vraag Hendrik; Heb je nagedacht over de tactiek van het rondlopen als je op meerdere borden aan zet bent, in tijdnood bent, en deze bij langs moet?

Antwoord Johan Teake; De tactiek en de strategie op een gegeven moment in een latere fase van de aanval probeer ik ook uit het testevenement te halen. Daar heb ik wel over nagedacht. Er zijn op een gegeven moment kansrijke borden en mindere kansrijke borden. Daar zal een tactiek in moeten zijn. Ook het rondlopen zal op een gegeven moment toch een beetje kris-kras lopen worden. Dat is dan ook wel weer gevaarlijk omdat je dan borden kan vergeten.

Dus ook daar proberen we goede trucs in te verzinnen zodat ik de volle aandacht bij de borden kan houden en gewoon mijn zetten kan blijven uitvoeren. Want het gaat erom dat ik 46 partijen kan blijven voeren. Dat dat onder tijdsdruk gaat gebeuren dat weten we allemaal. De testevenementen zullen het mede mogelijk maken hoe we dat gaan doen.

Ik heb bijvoorbeeld ook de keus om ik met wit of zwart begin. Dat is ook iets wat ik in de testevenementen wil mixen. Om te kijken of dat werkt of niet. (Vraag Albert; Wat ga je doen?) Ik mag, om en om, maar ook bijvoorbeeld 10 wit, 10 zwart, 10 wit, 10 zwart. Ik mag dat helemaal zelf bepalen. De vraag is ook dan ook wat daarin de juiste keuze is. Vandaar dat de testevenementen bij de clubs daarin ook erg belangrijk gaan worden. (Vraag Albert; denk je dat je alle 46 speelt met één kleur?) Dat denk ik wel, dat heb ik nu wel voor ogen.

Vraag Albert; Mag Gabriël jou ook helpen? Bij het taxeren van de standen?

Gabriël mag wel helpen met taxeren maar mag het niet zeggen hoe ik er voor sta. Misschien dat we honkbalcodes kunnen gebruiken. Haha, nee, tijdens de aanval is er helemaal geen tijd voor codes of überhaupt toiletbezoek of voor een praatje.

Vraag Albert; Je speelt dus niet in met een oortje?

Ik speel niet met een oortje, want ook daarin is met 46 borden/tegenstanders geen tijd om dat fatsoenlijk door te kunnen nemen. Ik ben op die dag echt op mezelf aangewezen.

En natuurlijk ben ik blij met 46 deelnemers. Want ook die 46 deelnemers zullen de moeite moeten nemen om op die dag tegen mij te willen spelen. Ik ben dan ook erg blij als ik dat vereiste aantal dat ook daadwerkelijk op papier zie binnenkort.

Vraag Aise; Hoe zit dat dan met het toilet? Als je moet?

Antwoord; Er is geen tijd voor toiletbezoek. Dus ook blaastraining zal richting het record worden gedaan. Ik zal mijn blaas moeten trainen.

Vraag Arjan; Kan me voorstellen dat je rondom het dammen en het materiaal alles wel hebt geregeld. Heb je nog andere zaken nodig in de organisatie?

Antwoord; Ja, wat we gaan doen is dat deze wand eruit gaat en dit wordt de speelzaal. Dat is een mooie ruime speelzaal. Dus er is ook ruimte voor het publiek om eromheen te lopen. Het aantal tafels zal nog even nageteld moeten worden, het aantal borden en materiaal is via de clubs wel geregeld.

Ik hoop dat er heel veel aandacht voor is zodat we ook een andere ruimte in Sportstad beschikbaar kunnen maken voor bijvoorbeeld een demonstrateur of live-beelden voor de zaal. Over dit soort zaken zijn we wel aan het nadenken om het echt een Wereld Record aanval-waardig te laten zijn. Daar komt informatie over en als we daar vragen over hebben zullen we dat via de pers en ons e-mailbestand en de website www.wereldrecorddammen.nl laten weten.

Vraag Albert; Je hebt 46 mensen nodig, ga je ook 50 mensen uitnodigen?

Antwoord; Hendrik Veenstra, die bij eerdere aanvallen betrokken is geweest in de organisatie, zei al gelijk dat je reserves moet aanhouden. Waarbij je ook weer rekening moet houden met het ratinggemiddelde. Want als er een 1200-speler uitvalt moet je ook weer een 1200- speler ervoor terugzetten. Mocht er een 900-speler uitvallen dan heb je wat meer keus.

Maar er zullen reserves op papier moeten staan. Want iedereen kan op het laatste moment nog een ongemakje hebben, toch nog op vakantie willen of ziek zijn. Als ik ziek ben dan wordt het wel lastig. Maar we zullen reserves moeten hebben.

Vraag Albert; Je moet minimaal 70% winnen, ga je ook bijhouden hoeveel partijen je gewonnen hebt?

Antwoord; Daarin mag ik wel geholpen worden. Er mag een live-scorebord gewoon in de zaal zijn, wat mijn beoogde aantal punten zijn. Dat is 70% van de maximale score, dus ik hoef niet 70% te winnen. Remises tellen natuurlijk ook mee.

Maar er mag een live-score in beeld worden gebracht. Dus ik kan zien wat het maximaal aantal punten is. Maar ik zal zelf moeten bepalen of dat er nog in zit. En op welke borden ik misschien wat risico moet nemen om dat aantal nog te kunnen halen. Maar als je die mix van denken er ook nog bij moet halen en daar nú over na ga denken dan wordt het wel heel erg uitdagend.

Maar ook dat zal er op een gegeven moment bij horen. En dat probeer ik ook in de testevenementen als een benchmark te halen, lukt ik dat niet in de testevenementen dan lukt ik dat niet, maar dat ik dat wel train, maar dat is wel van belang. Ik zal hier en daar wat risico moeten nemen op het moment dat ik op mijn 70% zit. Maar ook daar kan de arbiter, die mij moet controleren, mij ook zeker ondersteunen.

Vraag Albert; Ik had het even verkeerd begrepen maar het gaat om een 1102 ratinggemiddelde en niet om minimaal.

Antwoord; Het gaat inderdaad om gemiddelde. Dus als ik een speler van 1202 er neer zet mag ik ook weer een speler van 902 (redactie: 1002) er tegenover zetten.

Vraag Albert; Je vader mag dan ook gewoon meespelen

Mijn vader mag meedoen, maar om de schijn tegen te gaan dat ik geholpen wordt gaan we dat niet doen.

Vraag Tabe; Hoeveel spelers mogen er uit Heerenveen komen?

Tien procent van de deelnemers mag bij de eigen club wegkomen. Omdat ik lid ben van Damclub Heerenveen mag ik maar 4,6 spelers uit Damclub Heerenveen  hebben. Ik ga ervanuit dat de bond dit afrond naar beneden. Dus ik mag maar 4 spelers van Damclub Heerenveen aan de aanval mee laten doen.

Vraag Albert; Zijn die spelers hier ook aanwezig?

Antwoord; Twee spelers zijn hier vandaag aanwezig. (Vraag Albert tussendoor) Mijn secondant en ik hebben wel alle lijsten doorgenomen. Maar we hebben nog niet iedereen kunnen en willen benaderen omdat deze persconferentie het klapstuk moet zijn als de aankondiging van de aanval.

Johan Teake; Dan willen we iedereen hierbij bedanken voor jullie komst. Tenzij Rinse nog wat wil zeggen?

Rinse; Moeten we nog wat tekenen?

Johan Teake; Jazeker, we moeten de overeenkomst tekenen!

Albert; Ik wou jullie hierbij feliciteren met deze persconferentie die langer duurde dan een gemiddelde persconferentie bij het voetbal.

Rinse; Ja, ik dacht daar net nog even aan, het is best uitgebreid.

Johan Teake; Dan kunnen we hierbij zeggen dat Sportstad de aanval op het wereld record klok simultaan dammen 2020 ondersteund!

Rinse; dank jullie wel

Aanval Wereld Record Dammen