Persconferentie

Persconferentie maandag 6 maart 2023 met Algemeen Directeur Sportstad Heerenveen Rinse Bleeker

De publieksvragen zijn niet goed verstaanbaar, dit waren de vragen;
06:15 Aise Plantinga over voeding,
07:35 Sietse Nagel over de arbiters,
08:55 Aise Plantinga over digitaal noteren,
10:15 Hendrik Veenstra over voorbereiding,
12:00 Harm Wiersma over samenspannen van deelnemers,
14:40 Harm Wiersma over de partijopzet,
15:40 Hendrik over de damsterkte van Rinse,
16:20 Gabriel Heerema over de uitkomsten van de oefensimultaan,
18:30 Harm Wiersma over meer tijd voor de aanvaller,
19:50 Aise Plantinga over terugzetten bij een foutje,
20:30 Marten Walinga over de tactiek op welk bord je speelt,
22:00 Marten Walinga over de opstelling van de borden,
22:40 Marten Walinga over de afstand tussen borden,
23:20 Sietse Nagel over de opstelling van de tafels,
23:50 Marten Walinga over het Guiness Book of World Records,
24:25 Marten Walinga over dit Wereld Record bij andere damvarianten,
25:35 Hendrik Veenstra over de kleurkeuze van de Aanvaller,
26:38 Harm Wiersma over de ambities van Sportstad voor de damsport,
31:36 Hendrik Veenstra over het spelen op het voetbalveld,
32:00 Marten Walinga over de kansen van succes,
32:40 Harm Wiersma over de moed van aanvallen

06-03-2023:  Sportstad Heerenveen hoofdsponsor Aanval WR Klok

                         – Dekker gaat het doen op bananen en dextro energy –

Bron: www.pfdb.nl / Sietse Nagel


Op maandagavond 6 maart 2023 was in Sportstad Heerenveen een persconferentie, die de Aanval op het Wereldrecord Kloksimultaan door Johan Teake Dekker op 18 maart a.s. alvast onder de aandacht brengt. Natuurlijk waren de voorbereidingen al in volle gang. In de afgelopen weken werden de benodigde 46 tegenspelers met een bepaalde gemiddelde rating geronseld. Intussen worden er nog reservespelers gezocht.

Onder de aanwezigen o.a. meervoudig wereldkampioen Harm Wiersma en de wereldkampioen Fries Spel Marten Walinga. Verder onder meer Gabriël Heerema, Hendrik Veenstra, Aize Plantinga, Sietse Nagel en enkele familieleden.

Er was al eerder een persconferentie, maar door de coronaperiode,waarin weinig mogelijk was, moest het evenement enkele jaren worden uitgesteld. Johan Teake Dekker moest zich opnieuw opladen om zijn aanvalspoging alsnog te ondernemen.

Rinse Bleeker, algemeen directeur van hoofdsponsor Sportstad Heerenveen, is geen dammer, maar oud-kaatser. Hij houdt van sport en met name als het gaat om bijzondere evenementen met een uitdaging. Dit kan in elke sport zijn, dus ook in de damsport.
Hij waardeert de moed en de drive die Johan Teake Dekker heeft om de recordpoging te ondernemen.

Johan Teake vertelde dat het evenement op 18 maart eindelijk los gaat. Om 11.30 uur is de opening en dan start hij om 12.00 uur met rondjes lopen. Hij gaat de strijd aan met

46 spelers, die net als hij 2 uren denktijd hebben op de klok. Voor ieder bord is een bordsponsor gevonden. Er zal worden gespeeld in een zaal van het Abe Lenstra-stadion, waar veel daglicht naar binnen valt en van waaruit een blik op het rustgevende groene veld met twee doelen geworpen kan worden. Veel rust kan Dekker niet nemen. Zijn training op dit moment is niet gericht op het dammen, maar op het lopen, op de conditie en op de beslisvaardigheid. Al eerder vertelde Dekker dat hij in principe snel kan zien en beslissen tijdens een dampartij, maar hij heeft niet meer dan ca. 3 seconden per zet. Als hij 19 partijen wint en de rest niet verliest, dan is het mogelijk het record te halen, waarvoor een 70% score benodigd is. Als hij wel een partij verliest, dan zal hij ook weer een partij extra moeten winnen. De druk is dus groot.
 

Plaatselijk favoriet Aize Plantinga vroeg of Dekker nog speciale voeding zal nemen.

Dekker antwoordde dat hij veel bananen en energy drink zal nemen.

Sietse Nagel wilde weten uit wie het arbiterstrio zal bestaan. Dit trio zal bestaan uit Wouter Morsink, Frans de Jonge (voorzitter KNDB) en Harry Hoonhorst.

Aize Plantinga informeerde naar de vorm van het noteren der zetten. Of dit digitaal gaat of met pen en papier. Noteren op een notatiebiljet is de standaard. Dit geldt niet voor deelnemer Jan T. Terpstra. Hij mag om goede redenen noteren via een tablet.

Hendrik Veenstra haalde een oefensimultaan aan in Mildam. Dekker gaf aan dat hij op een bepaald moment zetten deed aan borden, waaraan hij niet aan zet was. Dit kwam o.a. door de digitale klokken. Daaraan kun je niet goed zien of je aan zet bent. Daarom vraagt hij om ouderwetse houten analoge klokken te doneren of beschikbaar te stellen.

Hij heeft overigens van de maker van het damprogramma Sjende Blyn, Jelle Wiersma, een speciale versie gekregen. Hiermee kan hij simultaanspelen via de computer.

Harm Wiersma noemde de poging van Dekker dapper, maar een rugbyer, en dat is Dekker ook, kan natuurlijk tegen een stootje. Hij herinnerde zich de poging van Georgiev in Emmeloord, nadat de poging eerder aldaar van Jean-Marc Ndjofang mislukt was.
 

Harm Wiersma opperde dat de simultaanspeler eigenlijk extra tijd zou moeten krijgen.

Maar dat is wellicht juist de ‘charme’ van de uitdaging.

Aize Plantinga had gehoord dat de simultaanspeler eventueel een zet terug mag nemen.

Voor de kloksimultaanspeler geldt dat niet.

Marten Walinga stelde zich voor dat de simultaanspeler net voorbij een bord is en dat daar alweer op wordt gezet. Wat doe je dan als simultaanspeler. Dekker antwoordde dat hij zich heeft voorgenomen niet terug te lopen, maar zijn rondje zal vervolgen. Als je kris kras gaat lopen, dan verlies je veel tijd en word je hoorndol.
Als er partijen uit zijn, worden de borden weggehaald en mogen de overige spelers naar elkaar toe schuiven.

Walinga vroeg zich af of er in meer varianten kloksimultaans bekend zijn.
Bekend is wel het pas door Sipke Ernst in Leeuwarden gevestigde record met schaken aan 47 borden.

Hendrik Veenstra wilde weten of Dekker met wit of met zwart speelde of met beide kleuren. Het antwoord was: ‘Met wit, omdat het anders een chaos wordt’.


Harm Wiersma richtte zich even tot Rinse Bleeker. Hij vindt het een leuk initiatief en als er weer een evenement te organiseren valt, bijvoorbeeld een WK, zou Sportstad Heerenveen daarvoor dan ook de accommodatie kunnen faciliteren. Dit sloot Bleeker niet uit.

Wat denk je van je kansen, wilde Marten Walinga weten. Zoals hij zich nu voelt, denkt Dekker dat het te doen moet zijn. Rubyers hebben een goede mentaliteit. Het zijn doordouwers, aldus Wiersma. Mijn rugbyclub heet niet voor niets ‘De Wrotters’, liet Dekker weten.

Hierna werden er nog opnames gemaakt van een soort panel. De beelden zullen mogelijk worden gebruikt tussen de commentaarbeelden tijdens de recordpoging op 18 maart a.s. Bijvoorbeeld als Wouter Sipma even van zijn stoel moet.

Nog 12 nachtjes slapen.

Rinse Bleeker (Algemeen directeur Sportstad) en Johan Teake Dekker bij aanvang
van de persconferentie.
Voorafgaand aan de persconferentie. De cameraman is er klaar voor.
Harm Wiersma schenkt een bekertje koffie in.
Het pak hangt klaar. Of wordt het toch een supersnel swift skin schaatspak ?
Na afloop van een aansluitende panelgesprek praten Aize Plantinga, Gabriël Heerema, Hendrik Veenstra, Harm Wiersma en Marten Walinga nog even na over hun
sport ‘dammen’.
Aanval Wereld Record Dammen