Rating

Voor het Wereld Record vraagt de werelddambond (FMJD) een gemiddelde FMJD rating van 1950. In Nederland hanteren we een andere ratingmethode. De KNDB rating van spelers zonder een FMJD rating kan worden omgerekend naar FMJD door een formule.

Belangrijk nieuws

Op 30 januari 2020 heeft de organisatie van de Aanval op het Wereld Record Dammen belangrijk én verrassend nieuws ontvangen.

Het blijkt dat de gebruikte omrekenformule (FMJD=KNDB+848) van de beginjaren van de rating is en eigenlijk alleen overeenkomt voor de rating van de wereldtoppers. De omrekenformule wordt regelmatig bijgesteld om een goede balans tussen FMJD en KNDB rating te houden.

De correcte omrekenformule voor de Aanval op 25 april 2020 is:

Met deze formule komt FMJD 1950 uit op KNDB 1022
(en niet de eerdergenoemde 1102 (FMJD 1950-848)).

Door de lagere rating kunnen er gemiddeld minder sterke spelers worden geselecteerd als deze spelers geen FMJD rating hebben. Indirect betekent dit ook dat de gemiddelde sterkte voor het gevoel lager ligt.

Het is toegestaan om spelers zonder FMJD of KNDB rating te laten deelnemen. Het maximum aantal spelers is vier, waarbij de rating van deze spelers wordt gezet op de rating van de laagst deelnemende speler.

Aanval Wereld Record Dammen